bahan-bahan
ikan sebarang jenis pun lah tapi yang paling best buat tumis asam neh jenahak, tenggiri, kembung, bawal..ikan bilis dengan ikan paus saja yang tak seswai... anak ikan @ gigolo pun boleh kalau dia cari pasai dengan hampa!
bawang putih
bawang merah
halia
cili pes
sawi jeruk/kubis jeruk
daun kesum
bunga kantan (aku tak letak pasal di tesco tadi tadek..habis!)
boleh juga letak timun atau kacang bendi atau tomato
asam keping
garam
serbuk perasa
panas minyak dalam 5 sudu besar
blend cili pes, bawang putih, bawang merah dengan halia
tumis sampai garing dan pecah minyak
masuk air
asam xeping
bila mendidih masuk ikan, sawi jeruk dan daun kesum dan segala-galanya
masuk garam, serbuk perasa secukup rasa
bila dah mendidih dan agak2 dah masak
tutup api
kalau tak tutup nanti dia rentung
terima kasih!
sila makan dengan nasik!