ayam potong tecit-tecit
bawang merah
bawang putih
halia
serbuk 5herbs (ada juai di tesco, singseh..aku beli yang serbuk saja, instant, mudah, malas! hehe)
serbuk sup adabi 1 sudu teh
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
halia ketuk
ubi kentang
carrot
batang celery
bunga kobis
daun sup
daun bawang
suun/tanghoon
cara buat:
bawang merah, bawang putih dengan halia hiris nipis
tumis sampai naik bau
masuk air
masuk halia ketuk, bunga lawang, bunga cengkih, dengan kulit kayu manis
masuk serbuk 5herbs dengan serbuk sup adabi
masuk ayam dengan ubi kentang
masuk carrot, bunga kobis, batang celery
masuk garam, masuk suun
bila dah mendidik dan dah empuk semua, masuk daun sup dengan daun bawang, kacau-kacau, tutup api..
p/s : lagi banyak herbs, lagi best, lagi panas badan..sesuai untuk orang demam sesema..