AYAM GORENG
ayam sekor, potong 2 (kukus dengan halia, garam sikit..kukus dengan air banyak)kicap cair
kicap pekat
lada hitam
bawang merah
bawang putih
halia
garam
ATAU KALAU NAK BUAT MAMAM DENGAN AYAM KUKUS
ayam sekor, potong 4
bawang merah
bawang putih
halia
garam
NASI AYAM
beras
lemak ayam
bawang merah
bawang putih
halia
SUP
perencah sup bunjut adabi
daun sup
daun bawang
bawang merah
bawang putih
SOS CILI
cili padi / cili hidup
gula
garam
cuka
bawang putih seulas
HIASAN
tomato
salad
timun
CARA BUAT
AYAM GORENG : rebus ayam 3/4 masak. jangan buang air rebusan. blender bawang merah, bawang putih halia dan lada hitam, perap ayam sejam atau lebih, garam, perasa, kicap cair, kicap pekat.
lepas tu deep fry sampai garing kulitnye
AYAM KUKUS : blender bawang merah, bawang putih, halia, perap ayam sejam, masuk garam dengan perasa, kukus sampai ayam masak! nak tau ayam masak, isi dia jadi warna putih!
NASI
basuh beras
blender bawang merah, bawang putih dengan halia
panaskan minyak
masuk lemak ayam sampai lemak ayam cair
masuk beras
gaul-gaul
masuk air rebusan ayam tadi
masuk kunyit serbuk sikit
garam
masak macam biasa
bila dah masak, tabur dengan daun sup dan daun bawang yang hiris halus. kacau-kacau nasik. tak letak pun tak pe tadek sape nak marah pun!
SOS CILI
blend cili dengan bawang putih, dengan cuka sikit dengan gula dan garam..pastu masak atas api perlahan.
potong2 salad, hidang!