pastri
tepung gandum
minyak masak dan marjerin (dipanaskan)
air sejuk
garam
inti
bawang merah
bawang putih
halia
jintan besar (aku tatau beza jintan manis dengan putih, tapi guna jintan yang besar gemuk-gemuk tu)
lada hitam
semua ni tumbuk lumat cam dalam gambaq neh.
daging cincang
ubi kentang potong dadu kecik-kecik
bawang besar potong dadu kecik-kecik
cili hidup, belah dua, buang bijik pastu hiris
daun sup, cincang halus
air
tumis bahan tumbuk sampai garing dan naik bau, masuk daging, tambah air, masuk ubi kentang
bila daging dengan ubi masak, masuk bawang besar..agak bawang dah layu, masuk cili hidup dengan daun sup..
gaul-gaul sampai pecah minyak
buat kulit karipap
masuk garam dalam tepung, gaul rata lepas tu buat bulatan kat tengah-tengah mangkuk adunan, tuang minyak masak panas dalam tepung, gaul rata-rata, uli sampai tak melekat dengan air sejuk.
canai then masuk la inti
pastu goreng dengan minyak sejuk..
pastu?
takkan tu pun aku nak habaq kot! ish!