daging masak hitam @ tok


ada orang panggil daging masak hitam, ada yang panggil masak tok

tapi aku tataw exactly nama lauk neh

aku blasah ja la

bahan-bahan :-



bahan utama : cili kering, bawang merah, bawang putih, halia






bawang merah anggaran 6 ulas hiris halus -
goreng sampai garing! tak garing tak jadi! bongok! eh, marah plak! hehe





daging - boleh guna daging apa saja daging babi pon boleh, kalau ko makan babi lerh!
tapi neh daging lembu sebab aku tak makan babi





cili kering tadi goreng sampai garing dan rangup -
nak taw macam mana rangup, try kunyah!





cili kering goreng tu blender skali dengan halia, bawang merah dan bawang putih tadi.
pastu masuk kicap, kerisik, gula dan garam
perap agak-agak sejam
gula tuh dia buat daging jadi lembut - tips!





tumis serai dengan bunga lawang & bunga cengkih
pastu masuk la daging yang perap tadi, masuk air sikit
biar sampai pecah minyak
bila dah pecah minyak dan daging empuk baru masuk cuka serenjis dua
cuka jangan masuk awal sebab nanti daging keras





siap!