Kehkeh. Sebenaqnya menghabiskan daging korban dalam peti ais. Tahun ni kuarga den semelih kobau. Lembu is too mainstream.
Daging kerbau sebenaqnya lagi sedap. Walhal aku duk menipu ni. I cannot tell pun apa beza daging lembu dengan kerbau. Aku dengaq orang kata maka aku pun kemain duk menipu sini. Wakaka. Tapi aku perasan la yang warna daging kerbau lebih merah dari lembu.
Ok. Cam gud guddd ja nak up resepi blekpeper steak ni. Sebenaqnya nak up resepi koboi. Aku nak suggest korang buat ni senang nak arwah. Aku yang bangang pun tetiba terel kan.
Hari valentine bakal tiba. Nun. Bulan feb tahun depan nun. Bakal tiba la sangat. Tak kira la kut korang nak sepraiskan laki ka, bini ka, anniversary ka, candle lite dinner nak propose gepren ka...nak impress awek ka tapi tak reti masak dan duit pun kureng. Takkan nak impress awek bawak pi makan keteow iman plak. Cheapskate sangat. meh sini haku nak ajaq.
Senang nak mampuih resepi ni. Dan murah. Tu yang penting.
Daging. Alahhh tak payah la nak cari steak ka apa. Daging korban ka daging ais pun boleh asal rasa daging.
Sos blackpepper life.
Marinate daging dengan sos bp life tu selama sejam. Lagi lama lagi baguih. Sebulan pun buleh kalo gamak la nak makan.
Dah marinate, panggang ataih pan. Ikut citarasa la mokata gamak makan yang half cooked makan la kut kata jenih melayu cam aku ni biaq la sampai well done. Eh ka well cooked? Kahh.
Lepas tu sos yang lebih kat dalam pan tu hg buh bawang besaq hiris nipis. Saute. If nak berkuahsikit letak ayaq bancuh tepung jagung
Pastu masa kat tesco tu sambaq kobis sebijik, carrot sebatang dengan coleslaw dressing cap first choice tesco. Haha lady's choice mahai wey. Rasa sama ja. Jgn duk pi cerita kat gf hang plak. Satgi dia tau. Kantoi ler.
Sagat carrot panjang2, hiris kobis nipis2. Tuang coleslaw dressing. Goi rata2. Simpan peti ais.
Kat tesco jugak beli sebungkuih potato russet. Sebungkui rm5 lebih jaaa. Potong baji. Sebijik tu buleh dapat 8 potongan baji.
Balik cuci bersih2. Tak pyh buang kulit. Potong baji. Rebuih dalam ayaq byk sampai tenggelam. Tauk masuk bawang putih ketuk 3 bijik, garam dengan serbuk pati ayam. Takdak pun tak pa.
Bila dah empuk, tos.
Tuang serbuk lada putih, serbuk lada hitam, serbuk (paprika/rempah ikan/ cabai ikut suka) rata-rata. Jgn la byk sgt. agak2 tabur la. Kasi rasa lite lite.
Pecah 3 bijik teloq, ambik putih saja. Tak payah pukul. Celup kentang pastu cover dengan tepung gandum dan goreng tenggelam dalam minyak sederhana panas.
So camnila hasilnya. Sayoq2 kat tepi tu kut suka la hang nak buh apa. Salad ka tomato ka daun janggus ka. Tapi ni dah cukup seimbang dah ni. Carbs ada, protein ada, sayoq pun ada. Rasa pun sedap.