tumis asam 'kamasutra' ikan jenahak


bahan-bahan

ikan sebarang jenis pun lah tapi yang paling best buat tumis asam neh jenahak, tenggiri, kembung, bawal..ikan bilis dengan ikan paus saja yang tak seswai... anak ikan @ gigolo pun boleh kalau dia cari pasai dengan hampa!

bawang putih
bawang merah
halia
cili pes

sawi jeruk/kubis jeruk
daun kesum
bunga kantan (aku tak letak pasal di tesco tadi tadek..habis!)
boleh juga letak timun atau kacang bendi atau tomato

asam keping
garam
serbuk perasa



panas minyak dalam 5 sudu besar

blend cili pes, bawang putih, bawang merah dengan halia

tumis sampai garing dan pecah minyak

masuk air

asam xeping

bila mendidih masuk ikan, sawi jeruk dan daun kesum dan segala-galanya

masuk garam, serbuk perasa secukup rasa

bila dah mendidih dan agak2 dah masak

tutup api

kalau tak tutup nanti dia rentung

terima kasih!

sila makan dengan nasik!