sambal tumis udang lepas tumis pasang kumis tak mandi bau hamis

aku teringin nak makan sambal udang letak petai, tapi petai mungkin mengalami kepupusan kat area rumah aku ni, dan di dusun papa mertua, petai belum berbuah mungkin atau ada orang tamak dah perabis petai tu tak simpan kat aku! ok buruk sangka..

oleh kerana petai tiada maka aku ganti dengan bawang besar..(apakah kena mengena petai dengan bawang besar? memang tiada, diam sudah!)



bahan-bahan

cili kering (anggaran 15 biji camtu ikut suka mulut lu la..buang biji then rebus)
bawang merah dalam 5 biji
belacan agak lu gak la, takkan nak letak terus sebuku kot! ceh!

blend cili rebus ni, bawang merah dengan belacan together gether..masuk la air sikit..

panas minyak
tumis cili blend neh sampai garing
masuk garam (sapa suka manis letak la gula)
masuk pati asam jawa
masuk bawang besar potong bulat-bulat
then masuk udang..agak-agak udang dah masak, boleh la tutup api dan hidang..

kalau letak petai pun sama, masuk petai dulu tapi masak bagi lama sikit dari bawang besar..pergh gila sedap petaii...

udang tak payah masak lama-lama, kalau masak lama sangat overcooked dia keras, tak best!