masak cuka ikan temenung

Faveret aku ni. Tambah tambah time melugai tak lalu makan nasik lauk lemak lemak ka apa memang masak cuka ni pembangkit selera la. Sebagai orang kedah yang tak buleh tak makan ikan temenung maka aku buat dengan ikan temenung gak la. Nak buat dengan ikan laen pun buleh. Ikan duyung pun buleh. Sapa pun nak marah.

Ok. Oleh kerana aku sorang ja yang makan maka aku buat banyak dan simpan dalam tapawe. Masak cuka ni lagi simpan lagi sedap oh bebeh bawang dia jadi krupkrap i like.

Ok mudah saja resepi ni

ikan (goreng garamkunyit)
Halba campoq secamca besaq
cuka
ayaq sikit
bawang merah belah dua
bawang putih belah dua
halia hiris panjang nipis nipis
cabai melaka/cabai hidup


lepas goreng ikan, angkat ikan tu guna minyak goreng tu jugak ( anggaran 2-3 camca) tumis halba sampai naik bau, tuang cuka, masuk bawang halia dengan cabai, ayaq sikit, garam.

Siap. 





10 ekoq simpan dalam tepawe sesuai untuk ibu mengandung 3 minggu yang duk melugai melugai. Dari melantak jeruk tak ingat dunia lebih baik makan nasik dengan ikan temenung masak cuka. syurga.