pav♥a

Kemain eja pavlova guna simbol love love bagai. Gediks.

Ok mudah gila buat pavlova ni rupanya. Ku tak paham mengapa mahal sedangkan barang-barang dia murah gila. Mahal kat buah ja kot.

Ok resepi aku google ja dan tengok caranya sama ja.


Putih telur 4 bijik kalau teloq saiz besaq. 5 kalau teloq saiz kecik
gula castor 3/4 cawan
tepung jagung secamca besaq
cuka secamca kecik
esen vanilla secamca kecik

ready-to-whip cream mokata segan beli ja whipped cream dalam tin tu. Mahai la sikit. Dan kuantiti pun sikit. Kalau hat tak whip lagi tuang suku cawan saja dah mewah gila pavlova kau.

Buah buahan urban kahkah. Bila urban baru jadi pavlova. Tapi kalau kau nak buh ciku langsat duku degheyan pun sapa nak marah ye dop?

Ok cara buat ni la yang renyah sikit.

1. pastikan barang-barang kau tu bersih dan tak basah.

2. Teloq putih tu jangan bagi tercampoq walau setitik pun telur kuning. Nanti meringue kau tak jadi.


panas oven 150°c

putaq teloq guna handmixer ka footmixer ka sampai berbuih. Kelajuan paling max. Bila dah berbuih masuk gula castor sikit demi sikit. Putaq sampai kental tekstur dia nampak licin dan ambik mangkuk adunan tu try telangkup. Tak menitik maka syabas mannu dadda.

Bentuk ikut suka hati tapi buat macam kawah gunung berapi baru lepas meletus.

Turun suhu oven jadi 140°c. Bakaq sejam 15 minit sampai nampak kuning la. Pastu bukak pintu oven sikit biaq menyejuk dalam oven

Putaq ready to whip cream sampai kembang. Tapuklah atas tu taboqla buah-buahan tu.