satay daging goreng

aku tak tau yang ada orang dalam dunia ni tak tau apakah itu satay goreng. pastu boleh plak gelak kat aku bila aku kata aku nak buat satay goreng, padahal sendiri tak tau. ingat satay goreng aku nak buat makan tengahari jamu laki ialah nugget-nugget bodoh cucuk kat lidi tu kot.

tu bukan satay, tu nugget! sentap!

ok aku tak tau satay goreng ni asal resepi negeri mana, tapi yang aku tau satay ni makanan asal orang jawa, bila jawa maybe dari selangor atau johor. tapi hatiku kuat mengatakan johor la since mak aku lama duduk johor dulu. dia belajaq masak dengan orang johor jiran-jiran lama.

technically satay goreng ni sebijik la macam satay bakaq tu. cuma nak masak guna kaedah goreng. dan selalunya time raya mak aku buat untuk makan dengan ketupat nasik and kuah kacang. sebijik macam kau makan sate la, tapi kali ni satay goreng ala-ala side dish, ketupat nasik tu main course.

ok membebel banyak. mari lihat barang-barangnya


daging (cam biasa tak kesah la daging apa, babi pun ok kalau kau makan la babi)
serai
kunyit hidup
lengkuas
bawang merah
bawang putih
halia



blend semua perap dengan daging dan gula. perap sejam. lebih lagi bagus.

pastu panas minyak tumis. tambah garam secukup rasa, perasa kalau suka.

goreng daging sampai kering ala-ala serunding.


sedap. cubalah try.